kengkawan

Rabu, 21 September 2016

membebel sat

assalamualaikum.. hye semua...

tiba tiba rasa down pulak malam ni.. tapi dok cuba sejuk kan hati sendiri.. apa yang berlaku tu pasti ada hikmahnya.. xdak orang nak pujuk hati kita.. orang kata kita penting diri asyik fikir sedih sendiri.. tak pa lah.. kita pujuk ja hati sendiri.. fikir positif juta juta kali.. doa kat Allah banyak banyak bagi tenang sikit hati ni..


nak mengadu pun tak tau nak mengadu dekat sapa.. hanya Dia sang Pendengar saja yang sudi dengar.. kadang kadang bila dah jatuh dan ditimpa tangga.. baru nak nampak. mana sahabat yang setia.. mana sahabat yang sudi menolong.. mana sahabat sambil lewa.. sahabat hanya cari kita tike berduka dan lara sahaja..


okay, kita cerita positif sikit.. disebab kan im gonna be Queen of the day, so kena sentiasa lah ayu dan jelita dan bertenaga.. preparation untuk kenduri dah pun sebok dok siapkan.. dugaan?? toksah habaq lahhh.. punya belungguk dugaan yang terpaksa hadapi..


contohnya?? hemhh.. catering xcukup.. gudi back adik adik dah makan separuh.. itu tak ada.. ini pun tak ada.. haaaa.. something like that lahhh.. jenuh nak list satu satu.. dugaan bertengkaq dengan pasangan tu toksah nak cakap lahhh,. dah berbuih dah mulut bertengkaq. tunggu nak p terjun bangunan ja.. haaaa.. hiperbola sangat kan..


bila time time kelam kabut kat sini.. kawan kawan yang jauh ja yang dok kalot tanya persiapan.. tak pa lah.. dah yang dekat sebok dengan life sendiri.. so biaq yang jauh ambik alih.. kadang kadang yang jauh tak peduli, sebab jauh sangat. keloi pun tak nampak.. yang dekat pulak dok hai hari hari.. haaaa.. asam garam kehidupan..


tapi dok tak boleh nak fikir benda lain dah kepala otak ni.. dok kalut ingat kenduri ja,. doa doakan lah kenduri kami berlangsung dengan meriahnya dalam keadaan yang sederhana.. selagi tak kenduri... asyik dok fikir segala kemungkinan yang boleh berlaku.. kadang kadang bila terover thingking, mula lah tak senang duduk.. asyik dok teringat ingat ja...


dugaan.. haaaa.. tu lah salah satu dugaan yang dok hadap sekarang.. overthinking.. bila overthinking mula lah nak stress nak menangis.. rasa down.. haihhh.. orang sekeliling pulak bila kita emosi tak reti nak pujuk.. depa pun nak emosi sama.. so pujuk diri sendiri ja lahh.. kita ja paham diri kita.. orang lain tak faham kita.. hahaha... i love my self more than others.. jyeahhhh!!


bila kita tersilap faham orang kita kena marah.. bila orang silap faham kita pun, tetap jugak kita kena marah.. maka dengan itu.. ignore kan semua orang.. runsing sorang sorang ja lahh.. takda sapa marah.. sebab kita takkan marah diri sendiri. kita akan sentiasa fikirkan cara pujuk diri sendiri.. even kena menipu sat diri tu.. nanti dah okay, kita boleh lah faham kata tadi tu kita tipu sebab sedih.. cuma xmau sedih lagi kita tipu sat.. dah boleh rasional balik.. kalau orang lain dia tal boleh.. depa lebih berpegang pada lebih baik pahit dengan kebenaran berbanding manis dengan penipuan..


pepatah tu boleh nak pakai kalau hang rasa hang boleh control keadaan.. kalau hang tu pujuk pun tak pandai, setiap apa yang keluaq dari mulut hang tu buat sakit hati ja.. hang kena jugak bagi manisnya penipun dr pahitnya kebenaran.. bila emosi orang tu dah stabil, baru cerita benda betul.. aku bercakap bedasarkan pengalaman..


macam pujuk adik adik lah.. bila gula gula habis janji lah nak beli lagi.. supaya depa berenti menangis.. dah dah berenti menangis.. cakap lahh.. gula gula tu sebenarnya dah habis. dah tak ada jual dah gula gula tu.. boleh aihh depa terima.. semua tu psycologi... orang lembap ja yang tak pandai nak twist semua benda jadi positif.. see.. aku berjaya pujuk hati sendiri dengan fikiran positif yang aku cuba sendiri. tak susah pun. at last, aku boleh ja terima tak semua yang aku impikan aku boleh dapat.. hemhhh... manusia... nak dimanjakan, tapi bila disuruh memujuk.. macam gampang... sekian luahan positif seorang husna..


selamat malam.. assalamualaikum...

Tiada ulasan: