kengkawan

Rabu, 9 Mac 2016

kongsi ilmu : sewerage treatment plan

hi,
hello peeps...

actually dah lama nak cerita pasal ni, but dont know how to start. memang dari dulu lagi nak share bout my work. and tadaaaa, adik lay me her laptop. so, nak ambik kesempatan ni untuk share pasal sewerage treatment plan (STP). ramai yang tahu apa tu sewerage treatment plan. kalau ikut bahasa pasar, loji taik. haaaa.. bertemankan air suam segelas, mohh le kita berceloteh pasal loji malam ni.

*gambar gugel*

tapi sebelum nak cerita pasal loji kumbahan ni. nak cerita sikit lah. kalau kata loji kumbahan ni, mesti relate dengan Indah Water Konsortium (IWK). satu badan yang akan sentiasa memantau sistem dan maitenance loji rawatan kumbahan ni. biasanya loji yang telah siap dibina akan diserah milik secara percuma kepada IWK. but... okay, there still have "but...". a few years before there got a case that tanah tu still milik tuan tanah, but the loji kumbahan is belong to IWK. haaaa... please dont miss out this thing. before this few years, memang ada case okay. ada developer yang nak bina rumah kena saman dengan tuan tanah sebab buat upgrading tanpa izin atas tanah dia. developer mana tu tak boleh share lah, just this kind of things ja boleh share. random..

okay, kita masuk bab loji. loji ni dibina berdasarkan population equivalent (PE). PE ni biasanya client consultant yang akan provide kan untuk STP designer. there a few type of loji kumbahan. usually yang biasa buat dekat office is type EA and SBR. what is EA ?? actually hanya tahu bahasa melayunya saja. yang term bahasa inggeris-nya dah terlupa. time time laju nak menaip ni lah pun lupa. sistem pengudaraan berlanjutan atau yang usually biasa sebut EA. loji pengolahan kumbahan ni terdiri daripada beberapa komponen structure. sama jugak lah dengan SBR pun. there got a structure to complete it.

gravity thickener
yang ni biasanya ada untuk plan plan yang PE dia besar.



haaa.. ni pulak contoh untuk dalam tank SBR

*chlorination tank*

give up, penat scroll galery dalam phone. tak nampak pun gambar loji yang sempurna. alahai, benci lah. bahan tak cukup pulak. so mehh nak share dia punya sample hydraulic profile.


nampak tak ?? ni print screen punya.. hehehehe.. so dia maybe macam tak clear sangat lahhh... ni EA punya sistem. loji kumbahan ni biasanya terdiri daripada incoming - primary screen chamber - pump sump - secondary screen chamber - oil&grease chamber - grit chamber - anoxic tank - aeration tank - clarifier tank - sludge holding tank - by pass - chlorination chamber - flow measurement chamber - last discharge .. seluruh tank ni power supply dia dekat panel room. air supply pulak dekat blower room.

tadaaa.. ni serba sedikit pasal loji kumbahan yang boleh nak share. nanti kita share lain pulak okay.. hehehe.. sekian kata. to be continue.

Tiada ulasan: