kengkawan

Jumaat, 18 April 2014

tersentuh

assalamualaikum.. haii semua. harap semua sihat lah hendaknya. dah lama tak update new entry kat sini. last entry pun 3 febuari 2014, sekarang dah 18 april 2014.. heii, dah nak masuk 2 bulan dah woii.. lamanya. malomlah, asyik sebok ja bila nak update. disebabkan hari ni kerja tak banyak, mood nak menulis pun ada. so, sajalah pun nak share cerita.. dah lama sangat tak berkongsi cerita. kalau nak diikutkan, banyak cerita yang nak dikongsi. banyak kenangan nak diingati. tapi apakan daya.. waktu sentiasa mencemburui. hahaha..

by the way, end of this month i'll resign, cause at 2nd of mei im gonna attend a new job!!.. just as a draftperson at leading global engineering. wish me luck for my new job. hehehe.. hope everything gonna be fine. walau pun sebagai draftperson, it still a give from Allah. anggap ja tu sebagai satu penghijrahan ke arah yang lebih baik. rezeki tu ada dekat mana mana ja. terpulang pada kita macam mana nak cari peluang dan gunakan kesempatan yang ada. cause opportunities is a priceless things!


hahh.. tajuk tersentuh. takkanlah dapat kerja baru pun tersentuh ?? no lah.. dapat kerja baru kita perlu bersyukur dan gembira. hehehe.. sedang aku leka mengatur langkah untuk mencapai cita-cita, menggapai impian dari zaman anak kecil. aku lupa, aku ni seorang manusia yang perlukan teman. seorang perempuan yang perlu seseorang untuk membimbing. seorang hamba yang dijadikan untuk saling melengkapi.

satu hari, balik dari kerja dalam pukul 7 lebih tu.. rumah aku riuh dengan alunan lunak zikir dan munajat. bukan riuh apa, memang tu rutin tiap kali maghrib. oasis 106.. hehehe.. hashtag sikit.. #astro .. promot lah pulak.. okay okay, kita continue. jadi tabiat, balik kerja mesti duduk depan TV lepas tu cerita dekat mama apa yang berlaku kat office hari-hari. sambil tu, alunan lunak tu masih dibiarkan menjamah rohani. comel jugak tuan empunya suara.. hehe..

tiba2, "kaklong tadah tangan!." lepas tu terkumat kamit mulut mama baca doa. dah selesai amin kan doa mama. aku pun tanya ke mama. "doa apa ma baca tu ??".. "mama suka tengok budak laki dalam tv tu.. sejuk perut ibu dia mengandung. mama selalu doakan anak anak mama dapat suami soleh dan isteri solehah macam tu".. im totally spechless. i cant say even a word. sedang aku ralik, sebok fikir nak senangkan family. nak bagi kemudahan untuk adik adik, nak bagi mama pegang segulung ijazah aku, nak capai cita cita untuk jadi seorang engineer. mama dah siapkan satu persiapan hebat untuk aku.

terharu rasanya. rasa macam nak menangis, tapi ego. aku still belagak cool depan dia. like it never happen. even i now, she do it every time after solat and when she looks at something wonderfull. mama is an awesome mother i've meet and i proud to be one of her child. itulah kalau nama "mak, ibu, umi, mama, mommy, mum, bonda" , they always want a perfecto to their belongings. how wonderfull the feeling is. thanks mama..


sekian..

2 ulasan:

Atikah Sismoon berkata...

Assalamualaikum awk... ika dtg rumah ni... sj jenguk tuan rumah... sihat...ika dh follow blog awk yeee..

solehatun husna berkata...

terima kasih ye sebab sudi datang singgah sini =)