kengkawan

Ahad, 25 Mac 2012

menjadi yang aneh

Assalamualaikum .. hye fellow friends ! dah lama kan aku tak muncul kat sini .. now aku just nak share something sikit lah . during English lesson this few days, aku adalah duduk sembang2 ngan sorang budak ni. Actually , aku salu borak ngan group diorang kalau sal agama ni .

“kenapa seorang ustazah boleh terima orang baru dia kenai, even tak berapa sempurna macam kami ni untuk jadi student dia. Tapi kawan yang dah lama kenai kami ni, susah nak terima kami. There are big different how them treat me.”

even aku ni background nya dari a religion school, aku still lagi serba kekurangan dan serba tak tahu. Dalam kata senang “aku tak lah begitu sempurna” . tak semua yang background dia dari religion school tu betul2 perfect. Masih ada lagi yang just sekolah ja dekat situ, for the practical nya “totally out” . I’m just ask a simple question.

Okey, kat sini bukan lah aku nak bezakan dua insan yang terbaik dalam hidup aku ni. Tapi aku rasa kelainan nya. Kadang2 kawan2 aku buat aku rasa kecewa. Bukan nak kata yang aku tak suka bila diorang selalu ajak aku buat baik. Aku bangga weh, sebab aku ada kawan2 yang prihatin. Jaga aku, selalu tegur aku bila aku lalai dan alpa. Tapi apa yang buat aku kecewanya, cara diorang menegur. Memang kita digalakkan untuk menegur dan mengajak orang untuk buat baik. Tapi kalau hang ajak aku buat baik tapi hang pun dok buat jahat, serupa ngan hang ajak aku buat jahat ja. Paham tak ?

Tegur aku suruh pakai tudung bila keluar rumah, tapi hang .. pakai baju lengan pendek ngan seluaq pendek keluaq rumah . cop2.. bezanya hang pakai tudung dan aku tak. Weehh !! even aku ni pakai tudung macam chipsmore, aku tak pakai seluaq pendek keluar rumah tau dak ? understand ?! aku tak paham gila lah ngan situasi ni. Hemh.. manusia ni makin lama makin aneh perangainya. Ngeri aku.

Couple?! Tu tak payah cakap lah, no komen gila nak mati lah. Memang beza gila. Bila aku keluaq ngan boyfriend aku, dah mula sok sek sok sek mulut si joyah bin labu ni. “una, kau ni. Asyik ngan boyfriend ja. 24 7 aku tengok kau ni. Dosa lah!” . dosa? Emm.. aku tau dosa. Sebab berada dengan lelaki bukan muhrim. Tapi berlainan pulak dengan ustazah. Dulu lah, time zaman sekolah dulu, aku lagi lah tak boleh pisah ngan pakwe aku. Memang sifat perempuan, tak sanggup nak ada rasa cemburu.

So nak kena pastikan yang boyfriend aku takkan diganggu oleh gadis2 yang lain. Nak tau apa ustazah kata dekat kitorang ? “solehah, saya tengok awak berdua ni kehulu kehilir sama2. Suka pulak saya. Nampak sama padan. Jaga diri lah solehah. Awak dah besarkan, tau mana baik buruk. Selagi awak rasa ia mendatangkan kebaikan untuk awak, Saya sentiasa doakan awak berdua.”

PERGH!! Kalau lah banyak orang yang pandangan dia macam ustazah ni, memang aku lah orang paling gembira. Tapi sayangnya tak semua orang pandangan dia boleh jadi macam ustazah. Wallaweh.. kalau diberi pilihan, antara kau ngan perempuan jahat. Aku rasa aku lagi terima pandangan perempuan jahat dari kau. Maaf lah kalau luahan aku ni bakal buat one from 10 people yang akan rasa marah tahap cipan dekat aku.

Seriously, seorang perempuan yang jahat lagi tahu macam mana nak jaga hati kawan baik dia. Berbanding dari kawan yang siang malam nya diajak ketawa dan tidur bersama kita. Sebab dialah orang yang paling buta sebab tak tahu masa sedih dan susah kawan dia. Paham ?

1 ulasan:

aReLaN berkata...

pernah jadi gak gini kat diri sendiri.masa tu join usrah.ada la naqib sorang tu.memang la bagus dia nye cara cakap pe sume tapi bila tau hakikat sebenar camne perangai dia kat uni pe sume, memang hilang respek.hmmmm...luaran tak melambangkan isi tapi dari luar la orang start judge kita kan.