kengkawan

Sabtu, 25 Februari 2012

tak tahu apa puncanya


Assalamualaikum..

Selaku pembuka bicara seperti biasa. Dua tiga hari aku dekat rumah ni, semakin aku rasa macam ketinggalan sikit. Maklum lah, zaman kan dah makin moden. Aku bukan maksudkan dari segi umum nya. Tapi dari sudut pandangan aku sebagai seorang pelajar. Aku tak lah pandai sangat, mesti korang rasa aneh kan. I’m not supposed to said something that i’m not major in it. Paham kan maksud aku. Tapi aku sekadar berkongsi pandangan aku ja.

Waktu aku masih dekat zaman sekolah dulu, aku belajar sambil menonton. Kiranya banyak kerja aku kena buat. Nak kena tengok jalan cerita dekat TV , nak kena berfikir tentang subjek yang aku tengah belajar, nak kena mendengar apa yang berlaku dekat surrounding and the last thing aku nak kena menulis. Banyak kan kerja aku. Semua tu buat aku cepat penat dan bila habis ja belajar aku akan ambil masa dua kali ganda untuk berehat. Aku tahu, bukan aku ja macam tu, korang pun ada jugak kan macam tu. Haaa.. we we’re same.

Sekarang ni, aku tengok adik2 aku belajar dengan TV. Percaya tak ? itu lah kenyataan nya. Sambil menonton mereka belajar. Diorang dah tak kena buat banyak kerja macam aku dulu. Diorang just perlu mendengar apa yang orang dekat TV tu cakap, fikirkan jawapan kenapa mesti jadi macam tu, then tulis kesimpulan dari apa yang diorang paham.Maklum lah, sekarang kan dah ada macam2 program dekat TV tu.

Terlalu banyak sampai kadang2 aku kena berebut and perlu bergaduh dengan diorang semata2 untuk cerita yang aku nak sangat2 tengok. As usual mama mesti lah akan cakap, “kaklong, beralah lah. Adik nak belajar kan tu” . then dengan berat hatinya aku akan biarkan remote and slowly walk to bad room. Layan perasaan sorang2. Mesti korang akan fikir “what, umur dah 20 pun still nak terasa untuk benda yang macam tu ke ? so anoying lah this gurl”. Kan ? korang tak payah cakap pun aku dah tahu dah. Benda biasa.

Lastly , apa kesimpulan nya ? entah la, aku pun tak tahu apa kesimpulan untuk entry aku ni. aku just nak cakap yang aku jeles gila dengan kemudahan belajar yang adik2 aku ni dapat. Aku dulu belajar dengan apa yang ada. Paham kan? Beza dengan budak2 sekarang. Segala kelengkapan belajar tersedia. Senangnya hidup diorang.

Tiada ulasan: