kengkawan

Khamis, 2 Jun 2011

layak ke kau ?

Dengan nama Allah yg maha pengasih dan maha pemurah. Assalamualaikum aku ucapkan untuk semua.

Hahh??!! Pelik tak tajuk tuh? Aku dah abeh idea nak letak tajok hape dekat situh. Last skali tuh lah hasilnye. Mesti korg pelik kan, tetibe je aku cakap cam g tuh. Sebenarnye aku pun tak tau kenape aku leh terfikir nak buat entry neh. Sbnarnya aku tak tuju semua neh dekat korg , aku hanya nak kongsi same2 ngan korg sal ape yg dah aku pendam dari dulu lg. Aku hrap korg tak kesah nak kongsi pape ngan aku. Mula2 skali aku nak mintak maaf, kalau entry kali neh mbuatkan korg tersinggung or trase mcm nk “shit”kan aku. Aku mintak maaf sangat2, aku tak bermaksod mcm tuh. Aku just nak pesan sebgai seorg kawan kpd seorg kawan.

“kau neh nasihat dkt aku, kau rase kau bgos sgt lah? Cermin diri dlu lah babe. Kau pun terkontang-kanting ade hati nak nasihatkan aku. Aku just boleh trima nasihat dari si polan dan si polin saje. Kau tak payah nak tunjuk bgoz datang nasihat aku! Kau, boleh angkat kaki..”

.. kesat tak bila bhsa mcm tuh korg guna bile ade mber korg nsihat korg? Agak2 korg ape prasaan dia bile korg ckap cam tuh? Aku tak tahu lah korg rase hape kan, tp aku rase “hampa”. Yup.yup. aku “hampa” dan “kasihan” je dekat mnusia yg sanggup keluarkan kata2 mcm tuh dekat mber diorg.(okey2, korg maybe tak ckp mcm neh kan, tp ayat korg mmg maksodkan yg neh. Betul tak?)

Kalau ye pun korg tak suke dkt someone tuh, itu tak brmaksud dia tak layak nak nasihatkan korg. Aku mmg tak setuju kalau ade mber yg cakap mcm neh dekat mber dia.(atau yg sewaktu dengannya) aku sedih if wujud jugak org mcm dekat dunia neh. Kalau aku jumpe org yg mcm neh, aku nak ckp dekat diorg “baek korg pun cermin dri korg tuh. Lyak tak nak terima nasihat dari aku neh” (tp aku tak cakap pun..sbb aku kena fkir jugak, if bdak tuh dengar ape yg aku nak kate neh dekat dia. ape plak lah kan perasaan dia..(aku bleyh nak fkr perasaan kau, takkan kau tak boleyh nak fikir yg aku??)

Btw, krg tuh sape yg nak pilih2 org datang nasehat dkt korg. Andai kate lah satu hari nnti si A datang nasihat dekat kaw, kaw tak knl dia. tmbah2 lg dia tuh just penyangak je. Mmg kompom lah kaw akan say, “layak ke kaw nasehat kan aku?”. Btol tak? Haa.. lepas tuh ape yg dia nasihat korg tak dengar, bila benda tuh blaku dkt korg. Agak2 korg mnyesal tak sbb tak dengar ckap dia? kalau korg “hati batu” mmg kompom lah korg tak kesah. Tp kalo korg still lg memiliki “hati manusia”, mmg korg akan terkenangkan ape yg si A tuh ckap dkt korg.

Kite neh tak lyak nak komplen2 sape yg blh n tak blh nk nasehat kan kite. Kite kene terima ape yg ade, so jgn nak byk bunyi sgt lah kan? Dah org tuh je yg sudi nak pndang korg pun.. Haa.. sedangkan khalifah zaman pemerintahan islam dulu pun terima nasihat perompak bile perompak nak merompak beliau(kaw sape nak byak bunyi sal islam2 neyh?? Cukup ke ibadat kau nak nasihat org?). aku tak tahu ape perasaan korg bile someone yg korg anggap “tak berguna” tuh, dtg bg nasihat dkt korg. Mmg lah, semua mnusia ade ego diorg sendiri. Sape yg nak mengalah n tunduk dengar nasihat dari org miskin kan? Tp fikir blik, org yg korg anggap “layak” sgt tuh, bgoz sgt ke dia? anak org alim? Ape, dari sekolah “pondok” lah konon nya??!

Huisshh.. bgoz lah sgt.. ishh2.. manusia mmg selalu buat silap okey, takde yg perfect. Sepatutnya tak boleh ade “upper class or lower class?!” dalam berkawan okey? Emm.. tak patot sungguh kalo korg layan kawan2 korg mcm tuh. Mane lah nak tahu, maybe budak tuh tak nak nasihat kan korg. Tapi member2 korg yg lain yg mintak tlg dia dtg cakap ngan korg, sbb budak tuh 24 jam ngan korg. Hemmhh.. hargailah org selagi dia rasa nak tegur korg. Kalo dia dah takde hati nak tegur korg, bersembang dengan dia pun korg jgn harap sangat lah kan.

2 ulasan:

nanie zainudin berkata...

sabarlah dear.... tak smua membe kt tu paham bile kt tegur die ke ape..ikot kepala die jek...kt dah tegur tu kire lepas meh tngungjawab kt...so skung..cegah dgn hati... n doakan membe kt tu berubah keh :)

anakmuda berkata...

makaseh ya nanie. em, biasalah. bila tegur anak2 orke mmg mcm tu di lyan nya. lepas kena kick mcm tuh, kmi dah tak tou dia tu mcm mna. dah tak kenal dah pun dia. moga2 dia kembali kejalan yg bnr yekk. doa2kan jugak.