Ahad, 3 Oktober 2010

Pesilat gayong barisan ketiga pertahanan negara: Najib

2010/10/02

KUALA LUMPUR: Pengamal dan ahli silat seni gayong boleh dianggap sebagai barisan ketiga pertahanan negara yang sanggup berkorban dan menyumbang untuk mempertahankan kedaulatan negara jika diserang musuh, kata Datuk Seri Najib Razak.

Perdana Menteri berkata, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) adalah barisan pertama pertahanan negara manakala Askar Wataniah, barisan kedua.
"Hari ini saya melihat anak-anak muda di hadapan saya seolah-olah saya berhadapan dengan sebuah angkatan anak-anak Melayu yang sudi menghadapi apa juga yang mungkin mencabar kedaulatan (negara).
"Saya anggap seni silat gayong sebagai satu daripada angkatan yang penting dalam struktur pertahanan negara," katanya di Majlis Gayong Perdana dan sambutan Hari Raya Aidilfitri Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia (PSSGM) di padang Majlis Perbandaran Ampang Jaya dekat sini hari ini.

Justeru, Perdana Menteri menyeru pengamal seni silat gayong dan anak-anak muda yang terbabit dengannya agar cemerlang dalam segala bidang ilmu yang dituntut serta kerja yang dilakukan.

Najib berkata, beliau mahukan segala nilai amalan dan pengetahuan berkaitan seni silat seperti silat gayong ini dijadikan wadah dan pemangkin kebangkitan bangsa abad ke-21.

"Kejayaan bangsa dalam abad ke-21 ditentukan oleh sejauh mana penguasaan minda terutama dalam gelombang globalisasi ini. Abad ke-21 bukannya abad yang mana kekuatan tentera adalah kuasa yang dapat kekal selama-lamanya," katanya.
Perdana Menteri berkata, kejayaan sesuatu tamadun itu juga adalah berdasarkan kepada kekuatan minda dan nilai.

"Kita tidak boleh berjaya sebagai sebuah bangsa atau semangat sahaja...kita tidak boleh jadi bangsa yang mulia atas laungan sahaja.

"Sebab itu kita perlu jadi anak-anak Melayu dalam silat gayong yang cemerlang dalam abad ke-21. Kita jangan jadi pengamal (seni silat) yang tidak tahu hala tuju dan landasan.

"Kita mesti pengamal silat yang berjaya dalam abad ke-21, kata Najib.
Najib juga berkata, senjata yang paling tajam bukanlah senjata keris sebaliknya kuasa politik.

"Selagi ada kuasa, InsyaAllah ada esok untuk kita. Jadi rapatkanlah barisan kita. Kita tidak mahu sesiapa memperkotak katik serta memperlekehkan kita...hanya kekuatan hakiki yang dapat menentukan kelangsungan negara kita," katanya.

Perdana Menteri juga berkata, satu jawapan kepada penyelesaian masalah sosial yang mengancam kekuatan khususnya di kalangan orang Melayu ialah melalui penyertaan anak-anak Melayu di dalam seni silat gayong ini.

"Kita bangga dengan warisan ini (seni silat gayong)...dunia dan tamadun Melayu adalah tinggi dan kaya dengan nilai-nilai yang diwarisi berkurun," katanya.

Pada majlis yang dihadiri ribuan pengamal seni silat gayong seluruh negara itu, Najib menerima Anugerah Sandang Mahkota Seri Bintang Pelangi Imam Khalifah Agong Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia.

Turut hadir pada majlis itu ialah Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan, yang juga Penaung Agong PSSGM Kebangsaan.

Anugerah sandang itu tergolong di dalam susunan sandang kehormat di mana sandang itu hanya dianugerahkan kepada Raja-Raja Melayu, pemimpin tertinggi negara atau negeri bagi melambangkan ketaatan murid dan ahli seni silat gayong kepada kepimpinan mahupun kedaulatan negara Malaysia.

Najib berkata, beliau terharu menerima anugerah itu yang baginya satu penghormatan terbesar. - BERNAMA

Tiada ulasan: